Växtmatris

Apelsin

Orange

Citrus sinensis (L.) OSBECK

Som den närbesläktade pomeransen är även apelsin en följd av en korsning mellan grape och mandarin. Det cirka 10 meter höga trädet kom först på 1500-talet via Portugal till Europa. Apelsin äts som frukt direkt eller bearbetas till juice. Värt att påpeka är den höga halten av C-vitamin samt spårämnet selen. Man skiljer mellan de orangefärgade blonda apelsinerna och navelapelsinerna med en navel av fruktkött vid spetsen och de röda blodapelsinerna. Dessutom odlas syrafria apelsiner. Brasilien och USA är de största producenterna.
Eterisk olja utvinns framför allt ur skalen och används tack vare den behagliga doften ofta i hudvårdsprodukter.


Innehållsämnen
Eterisk olja (D-limon, D-linalool, D-terpineol, metylester av antranilsyra), flavonoider, vitaminer (bl.a. vitamin C), spårämnen (t.ex. selen).

 

 

 
© 2017 Kneipp. Alla rättigheter förbehålles.