Fem byggstenar för din hälsa: 1. Vatten

Många bad i Donaus kalla vatten (5° till 10° C) hjälpte Sebastian Kneipp att övervinna en svår lungtuberkulos. Han blev övertygad: ”Om det finns ett botemedel för mig är det vatten”. Med tiden förfinade och förbättrade Kneipp, som vid den här tiden kallades ”vattendoktorn”, sina metoder.

 

Behandlingsprincipen

 

Effekten hos Kneipps vattenterapi är en förbättring av kroppens självläkningsförmåga genom att lätta till kraftiga stimuli. Vattnets kalla och varma temperatur stimulerar blodcirkulationen och främjar således ämnesomsättningen och kroppens avgiftning.

 

De cirka 120 olika Vattenterapierna sträcker sig från duschar, inpackningar och örtbad till ”powerduschar”. Flera av dessa är enkla att integrera i vardagslivet: En kall dusch i anslutning till den varma duschen på morgonen är uppiggande.

 

Även under dagen, när man kämpar med tröttheten, kan man dra nytta av prästens metod: Ett kallt armbad, även kallat ”Kneipps espresso” som livar upp kropp och själ och även fungerar mot mental trötthet.

 

Om man känner att en förkylning är på gång kan man ta varma fotbad. Vid huvudvärk eller mental och kroppslig trötthet hade Sebastian Kneipp rekommenderat en ansiktsdusch. Kneipps mest kända vattenterapi är vattentrampning. Redan efter en gång har den härdat kroppen och bevisligen satt fart på ämnesomsättningen.

 

 

Nedan finns en enkel och mycket effektiv Kneippmetod: ”Den kalla knäduschen”. Den är enkel att utföra hemma. Regelbunden användning har en bestående effekt mot kalla fötter, stärker immunsystemet, hjälper mot tunga ben, åderbråck och har antiinflammatorisk effekt.

 

Den som aktivt vill motverka snuva ska baka in den kalla knäduschen i sin vardag. Ett bra tips från vår partner på Kneippianum i Bad Wörishofen. En som har testat det här rådet är Manuela Schrecke, din kontaktperson på Kneipp Online

 

 

© 2017 Kneipp. Alla rättigheter förbehålles.