Fem byggstenar för din hälsa: 2. Växter

Kunskapen om att särskilda örter och växter har läkande egenskaper är baserad på flera hundra års erfarenhet samt modern vetenskaplig kunskap. Kneipp har alltid använt exakta beredningar av växtextrakt i recept och hälsoprodukter.

 

Växtextrakt används i läkemedel, men också i kosttillskott, livsmedel och kroppsvårdsprodukter. De används exempelvis i teer, tabletter, badtillsatser och salvor.

 

 Hemliga örter - traditionsrik fytoterapi

 

”Det finns en ört för varje sjukdom”, säger ett gammalt, välbekant ordspråk. Det betyder att örter och växter har använts under flera tusen år för att bota och lindra sjukdomar. Idag används de även för att hålla oss friska och väcka ny livslust.

 

Traditionsrik fytoterapi
Redan 2000 år före de första läkarna i antikens Grekland hade egyptierna kunskap om ämnet fytoterapi (växtbaserade läkemedel). Det omfattar behandling och förebyggande av sjukdomar med hjälp av växter, växtdelar och beredningen av dessa. Växterna bearbetas i form av extrakt till teer, kapslar, droppar eller salt. 2000 före Kristus grundades en skola för medicinsk vetenskap med örtträdgårdar i templet i Edfu i Övre Egypten. Hippokrates, som kallas ”läkekonstens fader”, sammanfattade sin tids medicinska kunskap i ”Corpus Hippocraticum”. Och tack vare munkarnas kunskap i latin och grekiska har den här kunskapen överlevt.

 

Kraften i krydd- och medicinalväxter

Urbefolkningarna hade och har egna örtkvinnor, schamaner och medicinmän, som ägnar sig åt växter och deras effekter. Klostrens örtträdgårdar är välkända. Under medeltiden ägnade man sig helt åt växtbaserade läkemedel. I allt större omfattning skiljde man mellan krydd- och medicinalväxter och flera av dessa omges av hemligheter och historier. Ringblomma användes tidigt vid hudproblem. Romarna använde den som ersättning för saffran i omeletter och soppor. De gamla grekerna upptäckte att rosmarin stabiliserar cirkulationen.

 

Dofter, aromer och bad

Enbär, vild fänkål, vitkål eller kardemumma användes redan under antiken. Men inte bara inom medicinen. Enbär gällde och gäller som livsträd och är en symbol för fruktbarhet. Vitlök var sannolikt ett av världens första antiage-medel. I flera länder anser man också att det har effekt som afrodisiakum. Detta visar att örter och växter då som nu hade två mål: hälsa och kroppsligt välbefinnande. Kärleken till örter går idag framför allt via näsan. Doftande lavendel finns i kosmetika som parfymer, bad- och kroppsvårdsprodukter. Aloe vera, som bl.a. indianerna kallar ”sårkaktusen”, ger en vårdad, avslappnad hud.

 

Örtprästen Sebastian Kneipp

Växter är ett viktigt element i Sebastian Kneipps holistiska hälsofilosofi. Hans favoritört var arnica. ”Slåttergubbe”, som örten också kallas, gör under vid utvärtes bruk, t.ex. vid blåmärken, kontusioner, klämskador, muskelsträckningar, muskelvärk och åderbråck. Sebastain Kneipp beskrev för över 150 år sedan cirka 45 växter som idag har vetenskapligt fastsställd effekt och är utan biverkningar.Kneipps växtbaserade hälso- och badprodukter följer den här traditionen.

© 2017 Kneipp. Alla rättigheter förbehålles.